Blogi

Nepalilainen Rekha työllistyi harjoittelun kautta vakituiseen rooliin Cuumalla

December 14, 2021

Nepalilainen Rekha Gaundel muutti viisi vuotta sitten Suomeen miehensä työn perässä. TE-toimiston suomen kielen kurssiin kuului harjoittelu, jonka puitteissa Rekha alkoi lähestyä suomalaisia operaattoreita. 

Nepalilainen Rekha työllistyi harjoittelun kautta vakituiseen rooliin Cuumalla

“Olin Japanissa työskennellessäni hoitanut laskutusta nimenomaan operaattorialalla, joten se oli ensisijainen toiveeni. Cuuma oli ainoa yritys, joka vastasi hakemukseeni”, kuvailee Rekha työllistymisensä alkutaivalta. 

Cuuman toimitusjohtaja Jani Hartikainen kertoo, että oli valmistautunut moninkertaiseen perehdyttämisaikaan kielimuurin takia.

“Yllätyin positiivisesti, sillä selitin asiat kerran, Rekha kirjoitti ne ylös ja jatkoi harjoittelua vapaa-ajalla. Hän on ollut alusta asti uskomattoman oma-aloitteinen ja tunnollinen.” 

Onnistuneen harjoittelun jälkeen Cuuma tarjosi Rekhalle vakituisen työsuhteen. 

“Rekha on jatkanut suomen kielen opiskelua ja pystyn esimerkiksi lähettämään suomeksi sähköposteja. Toki puhumme myös englantia”, kertoo Jani.

Google-kääntäjällä apua kielimuuriin

Jani muistelee, että alkuun Rekha käytti aktiivisesti Google-kääntäjää.

“Satoja vaikeitakin ammattisanoja hän selvitti oma-aloitteisesti. Sitten välillä tuli vastaan termejä, kuten faksilaskutus, jolloin Rekha tarkasti minulta, mitä se tarkoittaa.” 

Rekhan työhön controllerina kuuluu muun muassa reskontran hoito, laskutus, tilitykset ja raportoinnit. Jatkossa työnkuvaa tullaan laajentamaan muihin taloushallinnon tehtäviin. 

Jani arvioi, että isoin kulttuuriero vaikuttaisi olevan suhtautumistapa lomapäiviin.

“Rekhaa pitää oikein patistaa pitämään lomapäivänsä. Hän on aina huolissaan, että kuka nämä työt sitten tekee, jos olen poissa”, Jani naurahtaa. 

Monikulttuurinen työyhteisö, jossa on lupa kasvaa

Rekha on sopeutunut hyvin monikulttuuriseen yhteisöön, josta löytyy niin työkavereita niin Venäjältä, Kazakstanista kuin Suomesta. 

“Meillä puhutaan sekaisin englantia ja suomenruotsia niin paljon, että välillä kun poistuu palaverista ja tulee takaisin, niin kieli on jo ehtinyt vaihtua. Tämä on kuitenkin vain positiivista, niin pysyy kaikilla kielitaito yllä”, pohtii Jani. 

Rekha kiittelee Cuumaa reiluna ja joustavana työnantajana.

“Cuuma on mahdollistanut kotoa työskentelyn pienen lapsen kanssa ja ollut hyvin joustava muun muassa äitiysloman kanssa. Kaikki ovat olleet alusta asti todella ystävällisiä.” 

Rekha arvioi Cuuman soveltuvan hyvin sellaisille ihmisille, jotka haluavat kehittää itseään jatkuvasti.

“Täällä todella saa kasvaa ammatillisesti. Cuuma on minulle kuin toinen koti, jossa en ole joutunut tuntemaan itseäni ulkopuoliseksi missään vaiheessa.”