Blogi

Mikä on IVR ja miten sitä hyödynnetään asiakaspalvelussa?

May 18, 2020

IVR (Interactive Voice Response) on interaktiivinen puhelinvalikko, joka tervehtii soittajaa tarjoten erilaisia vaihtoehtoja: esimerkiksi “paina 1 jos asiasi koskee tilauksia, paina 2 jos kyseessä on reklamaatio”. 

Mikä on IVR ja miten sitä hyödynnetään asiakaspalvelussa?

IVR-teknologialla voidaan puheluiden ohjauksen lisäksi myös toteuttaa asiakastyytyväisyyskyselyitä tai automatisoida yksinkertaisia palvelupyyntöjä, kuten pankkitilin saldon kyselyt tai salasanojen uusimiset. 

Automaattiseen puhelinvaihteeseen liittyvät kauhukuvat johtuvat usein siitä, että niiden logiikka on rakennettu huonosti. Sen sijaan että teknologia säästäisi asiakkaan aikaa, tekeekin se asioinnista vaivalloista. 

Miksi käyttää IVR-valikkoa?

Kun perinteinen puhelinvaihteen hoitaja korvataan valmiiksi äänitetyillä nauhoitteella, säästetään asiakaspalvelussa aikaa ja rahaa. 

Nopeutta arvostavat myös asiakkaat: sen sijaan että heidän tarvitsisi tuntitolkulla jonottaa ruuhkassa, voivat he jättää takaisinsoittopyynnön tai saada avun pelkän tiedotteen kautta: “Valitse 3 jos haluaisit kuulla palautusohjeet ostamallesi tuotteelle”. 

Automaattinen puhelinvaihde palvelee asiakastasi vuorokauden ympäri, myös pyhäpäivinä, lomien aikaan ja keskellä yötä. Olet asiakkaidesi saatavilla aina, kun he sitä tarvitsevat. 

Saat myös kerättyä arvokasta dataa siitä, millaisissa asioissa asiakkaasi ottavat sinuun yhteyttä ja kauan keskimääräinen palvelutapaus kestää. Puhelun saapuessa asiakaspalvelijoilla on aina tieto siitä, minkä valinnan asiakas on tehnyt. Esimerkiksi jos puhelu tulee myyntiin, muttei siellä vastata, voidaan puhelu ohjata automaattisesti takapäivystäjälle, joka tietää heti mihin aihealueeseen tapaus liittyy. 

Vinkkejä IVR-valikon hyödyntämiseen

  • Tunnista tutut soittajat automaattisesti ja tervehdi heitä nimellä. Personoinnin lisäämiseksi voit myös tarjota eri kielivaihtoehtoja asiointiin.

  • Valitse brändillesi sopiva jonotusmusiikki ja erotu eduksesi.

  • Pidä valikko riittävän yksinkertaisena ja lyhyenä. Pahimmassa tapauksessa asiakas joutuu käymään läpi kahdeksan vaihetta ja joutuu aloittamaan alusta tehdessään näppäilyvirheen.

  • Tarjoa tietoa yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin: esimerkiksi “kuuntele poikkeustilanteen palautusohjeet tai aukioloajat valitsemalla 3”.

  • Varausmuistutukset lähetetään asiakkaan puhelinnumeroon automaattisesti IVR-teknologiaa hyödyntäen. Muistutuksilla pidetään huolta etteivät tehdyt ravintola- tai vaikkapa lääkärivaraukset jää käyttämättä.

  • Hyödynnä IVR-valikkoa rekrytoinnissa! DDI näyttää esimerkkiä täysin uudenlaisella hakijoiden esikarsintatavalla, jossa hakijat vastaavat ääninauhoittein tehtyihin kysymyksiin ja vastaukset tallennetaan myöhempää kuuntelua varten. 

Miten ottaa IVR käyttöön?

IVR:n saat helposti käyttöösi Cuuman kautta. Meillä on toteutuksista vuosien kokemus ja avullamme saat aidosti asiakasystävällisen vaihteen, joka tehostaa liiketoimintaasi merkittävästi.

Vaihtoehtoja on kaksi: 

  1. Rakennat valikot itse käyttäen Cuuman helppokäyttöistä asiakaspalvelujärjestelmää, jossa myös äänitteiden nauhoitukset voidaan tehdä. Soveltuu erityisesti poikkeustilanteisiin tai pyhäpäivätiedotteisiin.

  2. Cuuma huolehtii IVR-valikon toteutuksesta toiveidesi mukaisesti. Käsikirjoitamme ja tuotamme studiotason äänitteet sekä rakennamme valikot. Suosittelemme tätä toimintatapaa erityisesti laajoihin toteutuksiin. 

Uuden ajan kohtaamisia

Haluaisitko tuoda asiakaspalvelusi 2020-luvulle? Ota yhteyttä ja autamme sinua rakentamaan yrityksesi näköisen kokonaisuuden!

contact person image

Christian Eroma

christian@cuuma.com